Електричар в София - Електро услуги

Enter your keyword

Монтаж на контакти

Монтаж на контакти

IN електро услуги
Investor Name:
Монтаж на контакти
Published Date:
November 15, 2017
Location:
апартамент в гр. София
Value:
кабели, монтаж на контакти, електро услуги
Architecture:
стара ел. инсталация
About Project

Монтаж на ключове и контакти

Приемаме, че Клиентът започва от нулата и не знае нищо и му обясняваме ab ovo.

Има огромно значение дали инсталацията нова ли е или стара? Дали става дума за подмяна на стари контакти и ключове или за „навръзване“ на нова инсталация ? Тук ще разгледаме пример със съществуваща, стара инсталация!

1. Нужни инструменти: отверка, клещи,фазомер, изолирбанд,молив/химикалка

2. Откриване кое е фаза и кое е нула !!! Много важно!

При пуснат ток, допираш върха на фазомера до оголените проводници (кабели). Където фазомерът светне е фазата. Друго е нулата. Отбелязваш фазата с една чертичка с химиклаката или молива. Това го правиш навсякъде – на местата за контактите, ключовете за лампите и на самите изводи за лампите.

След като установиш това, спокойно можеш да изключиш тока от предпазителя.

3. Същински монтаж на контакти.

Взимаш новия контакт. Изваждаш го от опаковката му и развиваш (не до край) с отверката болтчетата където се закрепват кабелите.

Ако в кутията, където е контактът имаш три извода, фазата я свързваш на едната клема, а другите два-на заземяването и на нулата. Ако са само два проводника – нулата я заголваш повече (да остане по-дълъг гол проводник) и правиш мостче между едната клема и клемата за заземяването.

Клемата за заземяването си личи по това, че не е на дупката, където влиза щепселът.

Ако мястото е недостатъчно, откъсни малко проводник, заголи го в двата края и направи мост между клемата на нулата и клемата на заземяването.

При всички положения внимавай да не объркаш местата на фазата и нулата при заземяването ! Просто следи отбелязания проводник (фазата) винаги да е на едната клема и да не е свързан със заземяването.

4. Ключ на лампа.

Там няма какво да се мисли.В кутията за ключа трябва да имаш само два проводника.Свързваш ги за клемите и си готов

Ако са три, и си свикнал да си запалваш лампата от двата края на коридора без значение от кой гасиш или палиш-означава, че ключовете ти са „девиаторни“.